7 dingen die jij kunt doen om jouw project te financieren

Het vierde thema van het Land van Mogelijkheden is “Doe”. Met dit thema richt ik me op het verzorgen van de middelen. Iedereen weet wat hij/zij moet doen, ze weten hoe en zijn vol vertrouwen begonnen. Nu is er alleen nog een beetje geld nodig.

Er zijn veel manieren om aan geld te komen. Wat het belangrijkste is om te onthouden, is dat je dit geld krijgt, “Van iemand anders”, één (of meerdere) persoon(en) dus. Je hebt een goed verhaal, een mooie presentatie, een interessant aanbod en een goed contract maar uiteindelijk komt het er op neer dat persoon A in persoon B genoeg moet vertrouwen om zijn geld over te maken. Een investeerder investeert dus bijna altijd meer in de persoon dan in het project.

Lees de 7 dingen die jij kunt doen om jouw project te financieren:

1. Voor je op zoek gaat naar financiering

→ Er is maar één goed antwoord, JA, dus hoe stel je de juiste vraag aan de juiste persoon om dat antwoord te krijgen?

Financiering aantrekken is op zichzelf niet heel veel werk. Je vraagt het en iemand zegt ‘ja’. Wat wel veel werk is, is de juiste vraag bedenken. Hier gaat waarschijnlijk heel veel energie in zitten. Het gaat je tijd kosten en misschien wel geld. Als het project waar je financiering voor zoekt niet iets is wat je echt wilt, is het heel moeilijk om vol te houden wanneer je tegen een muur loopt. Bedenk daarom eerst goed:

“Is dit echt wat ik wil?”

Als je ergens een passie voor hebt, ben je niet te stoppen. Geen obstakel zal te groot voor je zijn. Je investeert in eerste instantie zelf in het project en alle andere investeerders die je daarna aantrekt zullen minder ‘invested’, betrokken zijn dan jij. Jij bepaald het participatie-instapniveau van alle partijen met de manier waarop je er zelf in stapt.

→ Bedenk goed of je dit project wilt doen. Stel jezelf de vraag, “Als ik dit project kan doen maar daarnaast niks anders, is het, het dan waard?”

We gaan er nu even van uit dat je er helemaal voor gaat. De volgende goeie vraag is dan:

“Heb ik echt geld nodig?”

Er zijn heel veel succesvolle bedrijven gestart met een paar 100 euro. Als je een coaching of advies bureau begint, heb je vaak alleen maar een laptop en een telefoon nodig en die heb je waarschijnlijk al. Dit geld ook voor veel digitale producten. Als je ergens software voor nodig hebt, kun je vaak beginnen met een studenten licentie en andere dingen kun je misschien wel lenen van een vriend of kennis. Dit kost ze niks en helpt jou enorm.

→ Kijk eens naar je idee en maak een lijstje van alle dingen die je vandaag al zonder geld zou kunnen starten.

2. Zoek de financieringsvorm die bij je past

Er zijn een aantal verschillende manieren om financiering aan te trekken. Ik heb er een paar onder elkaar gezet:

Spaargeld

Dit is mijn favoriet. Je investeert zelf in jezelf. Op deze manier weten de ondernemer en investeerder precies wat ze aan elkaar hebben. Je hebt geen gedoe met andere mensen maar mist daarentegen ook de druk van een externe partij. Als je jouw spaargeld deelt met een partner, kan die je motiveren maar zorg wel dat het niet tussen jullie relatie komt te staan.

Voordelen:

 • geen gedoe met andere mensen

Nadelen:

 • Je moet het wel hebben
 • Geen externe “stok achter de deur”

voorverkoop

Je kunt iemand iets verkopen dat je nog niet gemaakt hebt. Als je dat met genoeg mensen doet, heb je het opstartkapitaal dat je nodig hebt. Dit werkt goed bij ‘tastbare’ producten. Je moet dan wel zeker weten dat het je gaat lukken en dat het lukt binnen een overzichtelijk tijdsbestek. Als je op deze manier financiering aantrekt, heb je geen andere aandeelhouders of een lening die je moet afbetalen. Er zijn online platformen die je kunnen helpen bij deze vorm van financieren.

Voordelen:

 • Geen aandeelhouders
 • Geen lening

Nadelen

 • Beloftes moeten nagekomen worden
 • Alleen voor korte projecten

Subsidie

Als je een product of dienst levert die de maatschappij dient, kun je vaak bij de overheid geld krijgen. Dit is een hele prettige manier van financieren omdat het in feite “gratis geld” is. Het is alleen wel een enorm ingewikkelde manier van financieren. In Nederland zijn er ongelofelijk veel fondsen en subsidies die het bewust ingewikkeld maken om een aanvraag in te dienen. Er zijn bureaus die je daar bij kunnen helpen. Het grootste nadeel dat ik zie bij subsidies is dat verstrekkers vaak vier maanden nodig hebben om je project te analyseren en die tijd moet je wachten voor je het project kunt starten waardoor de energie er wel een beetje uit is. Daarnaast financieren ze vaak maar een gedeelte waardoor je uiteindelijk alsnog op zoek moet naar een 3e partij.

Voordelen:

 • gratis geld

Nadelen

 • ingewikkeld proces
 • start van je project word enorm vertraagt
 • vaak slechts een gedeelte van het project gefinancierd

Crowdfunding

In Nederland word met crowdfunding over het algemeen Crowd-lending bedoelt. Dit houd in dat je van een heleboel verschillende mensen een beetje geld leent wat je terug moet betalen en waar je rente over betaalt. Het is misschien toegankelijker dan bij een bank maar de rest van het proces is precies hetzelfde. Veel Crowdfunding platformen vragen een onderpand en stellen je persoonlijk aansprakelijk waardoor je, mocht het wat tegenvallen, alsnog op straat gezet word.

Een veel interessantere vorm van crowdfunding is de voorverkoop. Dit sluit aan bij de vorm die eerder in dit artikel genoemd werd. Twee goede platformen hiervoor zijn Kickstarter en IndiGogo. Het nadeel van deze platformen is dat ze in Nederland niet zo bekend zijn en je meer succes hebt met een internationaal product.

Als je een project hebt dat volledig maatschappelijk is, kun je soms ook geld gedoneerd krijgen via crowdfunding. Dit is een gift en hoef je niet terug te betalen.

Lening

De oudste en meest bekende vorm van financieren is nog steeds de lening. Het word een wat ouderwetse manier van financieren maar als je snel veel geld wilt, en bereid bent je huis als onderpand te geven kan dat via de bank.

Een vriendelijkere manier van lenen is via vrienden en familie, die zullen je tenslotte niet snel uit je huis zetten. Vaak kun je hiermee geen tonnen krijgen maar in veel gevallen is dat ook niet nodig. Als je geld van vrienden en familie krijgt, kan dit ook helpen bij het krijgen van financiering bij andere partijen.

Voordelen:

 • Snel, veel en makkelijk

Nadelen:

 • risicovol

Investeerder

Wanneer je het voor elkaar krijgt om een investeerder aan te trekken, krijg je niet alleen geld maar vaak ook een heleboel kennis en ervaring mee. Een goeie investeerder wil controle houden over zijn investeringen en zal je dan ook een beetje willen sturen. Dit kan voor problemen zorgen dus leer je investeerders eerst goed kennen voor je met ze in zee gaat.

Als je wat meer vrijheid wilt, kun je ook aankloppen bij grote maatschappijen. Die zijn moeilijker te benaderen en vaak minder coulant als de resultaten wat tegen vallen maar je hebt ook niet de hele tijd iemand aan je bureau.

Wanneer je goeie afspraken maakt, kun je voorkomen dat je persoonlijk in de problemen komt als het project flopt. Dit ruil je dan wel in voor meer rendment.

Persoonlijk denk ik dat ik veel kan leren van investeerders en zoek ik voor mijn projecten naar partners.

Voordelen:

 • Kennis en ervaring
 • lager risico

Nadelen:

 • Lastig te realiseren
 • meer rendement afdragen

Joint Ventures

Met een Joint Venture zoek je meerdere partijen bij elkaar die iets kunnen toevoegen aan het project. Zo kun je bijvoorbeeld samen met een grafisch vormgever, een web developer, een AV-specialist en een editor een heel mooi digitaal platform neerzetten. Je besluit het werk te verdelen en stopt er allemaal tijd in. Wanneer het project af is en je het kunt verkopen, verdeel je de winst naar ratio. Dit soort projecten vallen makkelijker uit elkaar omdat niemand er geld in gestoken heeft. Ook doen de meeste mensen dit er een beetje bij in de avond uren omdat ze er op de korte termijn ook niet mee verdienen. Deze manier van financieren kost dus vaak meer energie omdat alle partijen bij elkaar gehouden moeten worden.

Voordelen:

 • Kosteloze investering
 • makkelijk te realiseren

Nadelen:

 • Je krijgt geen geld
 • Kost meer energie

Duurzaam financieren

Naast duurzame voeding en energie is er een nieuwe vorm van duurzaam financieren op komst. Ik ken 3 mensen die dit doen waarvan 2 waarschijnlijk niet weten dat het duurzaam financieren genoemd kan worden. Waar het op neer komt is dat er in plaats van te hopen op toekomstig rendement, vooraf geld word gecreëerd.

Stel dat je een project wilt financieren voor € 100,000. Je kunt dan één van de bovenstaande vormen kiezen en hopen dat je project genoeg winst maakt om zichzelf in stand te houden en rendement uit te keren aan alle betrokken partijen. Wat ook kan, is eerst € 100,000 verdienen op een manier die je al jaren onder de knie hebt en goeie resultaten mee hebt. Als je dat zelf moet doen, met de middelen die je hebt, ben je hier waarschijnlijk jaren mee bezig. Als je een externe partij inhuurt om dit laat doen, die beschikking heeft tot veel meer middelen, kan het in korte tijd geregeld zijn. Deze partij heeft een stuk opstart kapitaal nodig om mee te werken, bijvoorbeeld 25%, en creert hiermee de resterende 75%. In het echt kunnen ze met 25% veel meer dan 75% creeren en hieruit betalen ze dan ook hun eigen fee.

Voor een project van € 100,000 heb je € 25,000 nodig. Dit stop je in je project en het kan een succes worden of floppen. Het eind resultaat is voor de investeerder niet zo belangrijk omdat die met die zijn geld al verdient heeft voor jouw project überhaupt gestart is.

Het is mijn inziens de allerbeste manier van financieren, het nadeel van deze vorm is dat je altijd startkapitaal nodig hebt, en ik het allen ken voor projecten van €100,000,000 (honderd miljoen) en meer. Hierdoor is het alleen geschikt voor grote bedrijven en overheden.

Voordeel:

 • Risico vrije financiering

Nadelen:

 • Nog steeds startkapitaal nodig
 • Alleen voor hele grote projecten

 

3. Wat je bij elke vorm toch moet doen

Ongeacht welke vorm je kiest, zijn er dingen die je voor elke vorm zult moeten doen.

Kom in de juiste mindset

Voed iedere dag je hoofd met positieve resultaat gerichte gedachten. Als je tegen een probleem aan loopt, vraag je jezelf niet OF je er voorbij kunt maar HOE je er voorbij komt. Kijk altijd uit naar kansen die je kunnen helpen en zoek naar samenwerkingen.

Let goed op de woorden die je zegt en denkt. Bijvoorbeeld “Als ik dit project af heb….” of “Wanneer ik dit project af heb….”. Welke van deze zinnen zit meer kracht in? Het is niet de vraag of je project af komt maar wanneer.

Schrijf een plan

Een plan dat niet op papier staat, is geen plan. Elke investeerder, zelfs als je dat zelf bent, zal je om een plan vragen. Hij moet tenslotte weten waar je heen gaat en wanneer je er bent. Plannen veranderen altijd, dat is niet erg. Door te schrijven, maak je het concreet en is het in je hoofd en op papier al een beetje alsof je project al af is. Je weet dan hoe het er uit zal zien, wat je nodig hebt om er te komen. Het is een overzichtelijke omschrijving van de stappen die je zult zetten.

Website

Er zijn voorbeelden te bedenken waarbij een website niet zo belangrijk is. Toch zul je in de meeste gevallen veel baad hebben bij een website. Je kunt je verhaal met de wereld delen en je volgers ergens naar verijzen. Het is ook een hele mooie tool om je mailing list mee op te bouwen.

Een domein is bijna gratis, een website is echt niet meer moeilijk om zelf te maken en soms is een Facebook pagina al genoeg.

 

→ Heb jij alles dat je toch al moet doen, ongeacht de financieringsvorm al gedaan?

4. Doe wat je al kunt doen

Elk project is op te delen in stukken en er zijn altijd stukken die je nu al kunt doen. Investeerders houden van actieve ondernemers. Als jij een afwachtende houding hebt, zal een investeerder dit aanvoelen en terughoudend zijn. Begin daarom gewoon met alle dingen die je nu al kunt doen.

Een paar voorbeelden:

 • Je website bouwen
 • Teksten schrijven
 • Een blog starten
 • Presentaties geven over het onderwerp
 • Netwerken en contact leggen met toekomstige klanten/leveranciers/partners

→ Welke dingen kun jij nu al doen terwijl je bezig bent met het aantrekken van financiering?

5. Laat jezelf zien

Een investeerder moet je ergens op beoordelen. Zoals ik aan het begin al aangaf, investeert een investeerder meestal in de persoon. Als je jezelf positioneert als expert en volgers krijgt die dat bevestigen, heeft een investeerder een basis om op af te gaan. Je zult zelf ook gemakkelijker kunnen praten omdat je kunt verwijzen naar je presentatie, volgers of boek. In sommige gevallen moet een investeerder zich kunnen verantwoorden naar een meerdere. Geef hem de redenen die hij nodig heeft om een goede indruk te wekken bij zijn baas.

In het geval van Crowdfunding zul je een crowd moeten hebben. Als je jezelf al aan deze mensen bekend hebt gemaakt, investeren ze makkelijker in je. Als je inmiddels een mailinglist hebt opgebouwd, kun je ze nog direct benaderen ook.

→ Op welke manieren kun jij jezelf presenteren als de expert waarin geïnvesteerd moet worden?

6. Het gesprek aan gaan

Een investeerder zal niet zo snel uit zichzelf naar je toe komen. Je zult er dus naar toe moeten en het gesprek aan gaan. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een netwerk club en je daar laten voorstellen aan investeerders. Zorg dan dat je goed voorbereid bent want de reputatie van de persoon die je voorstelt staat ook op het spel.

Sommige investeerders vertellen openlijk dat ze op zoek zijn via LinkedIn en andere social media. Zoek ze op en maak contact.

→ Op welke manier kun jij in gesprek gaan met potentiële investeerders.

7. Opnieuw het gesprek aan gaan

Als je goed voorbereid bent, heb je een goeie pitch, de juiste documentatie en ben je vol zelfvertrouwen. Je weet wat je te bieden hebt en als er een match is kunnen jullie aan de gang. Maar soms is er net iets wat niet past of mist. Wanneer je een paar mensen gesproken hebt die geen interesse hebben om te investeren, kan de twijfel toeslaan en de moed je in de schoenen zakken. Sommige mensen zullen je zelfs vertellen dat het “nooit gaat lukken”. Ga dan toch weer opnieuw het gesprek aan. Soms bij dezelfde mensen om te vragen wat er mist. Vaak kun je deze mensen om tips vragen voor het volgende gesprek.

Wanneer je bij punt 1. hebt gezegd dat je voor 100% achter je project staat zul je door gaan tot je er bent. Probeer eens wat verschillende routes uit en leer van elke poging die je waagt. Deel met ons waar je staat en wat je ervaringen zijn. Laat een berichtje achter onder aan deze pagina.

Heel veel succes met het financieren van jouw project!

— Diederik

Leave A Response

* Denotes Required Field