6 levenslessen die ik leerde van Longboarden

Het was een lang gekoesterde droom om ooit te leren skateboarden. Als kind wilde ik het al graag maar toen mocht het niet van mijn moeder. Gezien het aantal gebroken polsen en geschaafde kinnen in mijn omgeving, was dat waarschijnlijk een goede beslissing. Des al niet te min, bleef het aan me plakken. Toen ik ouder werd, had ik geen tijd, toen ik tijd had was ik te oud, je kent het wel. Ik had de droom eigenlijk al opgegeven tot ik kinderen op een soort lang skateboard met een hele andere vorm en andere wielen voorbij zag komen. Na wat googelen, ontdekte ik het Longboard.

Wauw!!! Dit zou ik zelfs op mijn leeftijd nog kunnen (hoor je de drempels waar ik overheen moest?) Ik heb heel veel youtube filmpjes gekeken en onderzocht wat ik dan voor board moest hebben en hij moest ook mijn gewicht kunnen dragen. Een goed nieuw board kost al snel €150 dus ik struinde marktplaats af voor een tweedehandsje. “Ja!… straks is het toch niks voor mij!”

… De zelfverzekerdheid schoot de pan uit, zeg maar…

Les 1. Zoek het board dat bij je past

Ik wilde een board dat mijn gewicht kon dragen dat voornamelijk bedoeld was voor cruzen. Je voelt aan het gevoel in je mond als dat woord zegt wat het betekend. Het is volgens mij een combinatie van chillen, racen, zoeven en smooth. En dat is het gevoel waar ik naar op zoek was.

Net als met alle dingen in het leven, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de dingen die bij je passen en het is niet zo’n gek idee om hierbij ook op je gevoel af te gaan. Stel je eens voor hoe het zal zijn, als het er eenmaal is? Is dat wat je de rest van je leven zou kunnen doen, of iig een hele lange tijd?

Het board dat ik gekozen heb, is een Pintail Longboard[link naar http://www.longboarddeal.nl/longboard-soorten/]. Deze hebben een druppelvormige vorm. De achterkant loopt voorbij de achterwielen en is puntig van vorm. Het zwaartepunt ligt vrij hoog omdat de wielen en het board vrij ver uit elkaar zitten. Dit geeft veel controle en maakt het board perfect bestuurbaar. Pintail longboards worden vaak voor cruising, carving (bochten) en slalommen gebruikt.

→ Welke droom koester jij nog? Ben je aan het zoeken of heb je hem al opgegeven?

Les 2. Stap altijd met je voorste been op

Evenwicht is super belangrijk bij longboarden. Zodra je op een board stapt, gaat dat ding namelijk meteen bewegen. (Om te oefenen,kun je, je board bijvoorbeeld op hoogpolig tapijt leggen. Dan rolt hij niet) Bijna iedereen heeft een voorkeursbeen. Dit kun je ontdekken door op 1 been te gaan staan en een beetje door te zakken en met het been dat los zit, te zwaaien. Het been waarmee je het stabielst blijft, is je voorkeursbeen en bij longboarden is dat je voorste been. Stap altijd met je voorste been eerst, voor op het board.

Als je eerst je achterste been op het board zet, heb je kans dat het board onder je vandaan schiet en je met je hoofd op de straat beland. Hoe vaak maken we het onszelf op andere plekken in het leven onnodig moeilijk door eerst met ons achterste been op te stappen of met ons “slechtste beentje voor” te beginnen?

Voor extra stabiliteit zet je je voorste been niet in het verlengde van het board maar een beetje schuin. Zodra je wat vaker opgestapt bent, stap je automatisch op dat ultieme plekje.

→ Op welke manier stap jij op?

Les 3. Begin meteen met rollen

Tenzij je op hoogpolig tapijt staat met je board, begint dat ding meteen te rollen. Probeer dan ook niet op een stilstaand board te stappen of het board stil te houden, dan is de kans dat je valt alleen maar groter. Door een richting te kiezen (en bij longboarden is dat over het algemeen voorwaarts) laat je een heleboel mogelijke manieren van vallen achter je. Je kunt namelijk niet goed vooruit rollen en vooruit vallen tegelijk. Je kunt nog wel in alle andere richtingen vallen trouwens…

Omdat je een richting hebt gekozen, ontstaat er wrijving met de weg die voor grip zorgt, je twijfel valt weg en je ontdekt nieuwe mogelijkheden. Door de voorwaartse beweging kun je beter voorspellen welke kant je op gaat vallen, mocht dat gebeuren, en daar kun je je op voorbereiden. Als je voorzichtig bent en je goed voorbereid, zul je merken dat je eigenlijk helemaal niet zo snel valt.

→ Hoe kun jij in je leven vanaf de start van een nieuw project, gelijk beginnen met rollen?

Les 4. Leer zo snel mogelijk meer vaart maken

In het begin durfde ik niet zo snel te gaan omdat ik heel wankel op dat board stond. Ik had een mooie asfalt weg uitgekozen, dacht ik, maar nooit eerder was het me opgevallen hoeveel takjes en steentjes er op lagen. Omdat ik zo langzaam ging, werd ik tegen gehouden door elk friebeltje op de weg. Steentjes van nog geen centimeter hoog, lanceerde me van mijn board af. Doordat ik steeds stopte, viel ik heel vaak bijna van mijn board. Zonder het val proces, zou ik nooit meer snelheid durven maken omdat alles dan nog onbekend is. Nu weet ik wat ik moet doen en blijkt dat ik eigenlijk niet meer zo vaak val. Ik durf sneller te gaan en door die snelheid, schieten steentjes onder mijn wielen weg en rol ik met gemak over de takjes heen.

Het lijkst soms wel alsof aan het begin van elk project er heel veel dingen tegen zitten die niet zo’n enorm effect hebben, zodat we kunnen leren wat we moeten doen om onszelf op te vangen wanneer we sneller gaan en het effect wel heel groot zou zijn. Door door te zetten gaan al die obstakels die je in het begin stopte op den duur voor je aan de kant en laat je je niet meer door ze stoppen.

→ Op welk punt ben je in jouw project? Door wat word je gestopt? Durf je door te zetten?

Les 5. Bescherming of geen bescherming?

Ik was zo stom om filmpjes te kijken van mensen die ongelukken maken met hun longboard. De zogenaamde Fail video’s. Het is niet zo’n slecht idee om te leren van andermans fouten maar ik had al bijna opgegeven voor ik er aan begonnen was. Ik was van plan me helemaal in te pakken met bescherming. Knie, elleboog, pols, hoofd en rug. Toen ik eenmaal een tijdje zonder bescherming op mijn nieuwe board geoefend had, ontdekte ik echter dat het allemaal wel mee valt. Ik heb uiteindelijk een helm gekocht maar heb de rest laten hangen.

Het is best bijzonder hoe afwegingen werken. Ik het risico op een gebroken arm of been acceptabel maar een hersenschudding niet. Alsof een gebroken arm niet zo erg zou zijn…. naja, ik wil niet alles in het leven vooraf beschermen of ontwijken en geloof dat ik de meeste dingen achteraf wel kan oplossen of stomweg door komen als dat al nodig zou zijn.

→ Welke risico’s ga je uit de weg en welke accepteer je? Waar ligt jouw grens, wat geloof je dat je achteraf wel kunt oplossen en waarvan ben je bang dat je dit niet achteraf kunt fixen?

Les 6. Oefenen, oefenen, oefenen, genieten

Ik heb heel lang getwijfeld voor ik uiteindelijk besloot een longboard te kopen. Ik had allemaal hele goeie redenen om het niet te doen, tot ik op een nacht wakker werd van een droom. Ik stond op mijn longboard en zweefde over de weg, ik herinner me nog het gevoel van de weg en de wind. Ik was zo goed dat het board een verlengstuk van mijn benen was.

Ik ben nu zo’n 4 weken verder. Ik probeer elke droge dag even een stukje te gaan rollen en sta inmiddels redelijk stabiel op mijn board. Het is zeker nog geen verlengstuk van mijn benen maar op een avond, een paar dagen geleden, voelde ik heel even weer dat gevoel uit mijn droom. De weg onder mijn voeten, de wind door mijn haren. Voor een paar seconde zweefde ik over de weg en kon ik intens genieten van het één zijn met mijn omgeving. Het board deed wat ik wilde, voor ik het dacht.

Oefenen is de sleutel tot succes, en o, wat is dat succes het waard. Soms proeven we tussendoor een beetje van het resultaat maar het echte resultaat is nog zo onvoorstelbaar veel beter.

→ Oefen jij elke dag? Kun je genieten van het proces en uitkijken naar het onvoorstelbaar waardevolle succes aan het einde?

Bedankt dat je even de tijd hebt genomen om mijn levenslessen te lezen. Misschien heb je zelfs nog wel wat geleerd over longboarden. Voor meer tips en tricks over longboarden verwijs ik je graag door naar de experts op youtube. Mocht je willen doorpraten over je leven, laat dan even een reactie achter onder deze post!

— Diederik

4 Comments

 • Femke Klein

  Reply Reply 2 september, 2017

  Wat een gaaf blogartikel, Diederik! Ik zag het op FB voorbij komen en was direct benieuwd. Ik heb namelijk op mijn bucket list staan dat ik ook wil gaan longboarden en heb laatst ook al op internet gekeken naar mogelijke longboards! Maar ja, ook ik ken de twijfels (35 jaar, veiligheid, etc.)…

  Leuk dus om je tips voor het longboarden te lezen én vooral ook de link die je legt naar het dagelijks leven / het werkende leven. Inderdaad geldt: Kies wat bij je past, voer je droom uit, begin goed, ga direct rollen, maak meer vaart, weeg risico’s af, oefen én geniet. Herkenbaar en leerzaam, ook in mijn werk als therapeut en docent, en als ondernemer.

  • Diederik Bakker

   Reply Reply 2 september, 2017

   Ik ben blij dat je het nuttig vind Femke. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze om te gaan longboarden. Het is fantastisch om over de weg te glijden en het heeft me moet gegeven om ook andere dingen te gaan durven en meer kanten van mijzelf te ontwikkelen. Succes met het vinden van het board dat bij je past..

 • Melvin van Meeteren

  Reply Reply 3 september, 2017

  Hey there! Leuk om het enthousiasme te zien in longboarden.

  Je postte deze blog ook op de Dutch Longboarders Facebook. Heb je de antwoorden gezien? Zit wat goede feedback tussen!

  Cheers!

  Melvin

  • Diederik Bakker

   Reply Reply 3 september, 2017

   Hoi Melvin, leuk dat je ook in de longboard groep zit. Ik vond deze post wel passend.
   Er is idd een leuke discussie uit voort gekomen.

Leave A Response

* Denotes Required Field