5 gouden redenen waarom je 10% van je geld nooit uitgeeft

Ik had vorige week een heel interessant gesprek met een vertegenwoordiger van Holland Premium Gold (HPG), de Nederlandse aftakking van het Duitse moederbedrijf Premiummetals International Market (PIM). Wat zo interessant was aan het gesprek is dat ze goud, zowel de handel als het beleggen erin, bereikbaar hebben gemaakt voor de ‘normale’ mensen. Voor we daar op doorgaan wil ik eerst even ingaan op beleggen en het hoe en waarom ervan, althans, zoals ik het zie dan.

Als je belegd, doe je dat met geld wat je nooit uit geeft. Volgens het Vrienden met je geld systeem is dit 10% van je inkomen. Ik wil 5 redenen met je delen waarom dit verstandig is en tussen de regels geef ik praktijk voorbeelden van hoe je dat dan aanpakt

Gouden Reden #1: Pay yourself first

Deze Gouden regel is de meest belangrijke als het gaat om het vormen van je mindset. Veel mensen vragen zich af wat, “betaal eerst jezelf “inhoud. De meeste mensen krijgen op 1 of andere manier periodiek een inkomen. Uit werk of een uitkering of op wat voor manier dan ook. Van dit geld betalen we dingen. De meeste mensen hebben kosten die ze elke maand weer moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan een huis, auto en abonnementen. Iemand heeft er aanspraak op, dus je zou kunnen stellen dat dit gedeelte van je inkomen dus niet echt van jou is. Je zult ook moeten eten en ook dat koop je van een gedeelte van je inkomen. Je kunt zelf vast ook nog wel een paar dingen bedenken die je elke week/maand/jaar zult moeten afdragen.

Natuurlijk koop je dingen waar je zelf gebruik van maakt, (huis, auto, eten) maar toch kun je vaak moeilijk besluiten dit niet meer te doen. Dit geld gaat elke maand op en is in die zin dus niet echt van jou. Als je echt jezelf wilt betalen, is het het beste als dat het eerste is wat je doet nadat je inkomen gestort is. 10% is een richtlijn maar als je maar 2% hebt of jezelf meer kunt betalen is dat ook goed. Het gaat om de gewoonte. Dit geld geef je nooit uit en blijft altijd van jezelf. Niemand mag hier aan komen. Het is je gans die gouden eieren legt.

→ welke kosten heb jij elke week/maand/jaar?

Gouden reden #2: Niemand geeft meer om jouw vrijheid dan jij

Ken je het verhaal van de gans die gouden eieren legt? Het is een sprookje van de beroemde Griekse dichter Aisopos. Op een dag vind een boer die een gans vind die gouden eieren legt. Elke dag vind hij weer een ei in het nest maar de boer word hebzuchtig en op een dag besluit hij de gans te slachten om alle eieren er uit te halen. Lang verhaal kort, er zitten geen eieren in en de gans is dood, waardoor er ook een einde komt aan de gouden eieren.

De 10% van je inkomen die je telkens op een aparte rekening stort, is je gans. Elke keer dat je een stukje van dit geld uitgeeft, slacht je eigenlijk een stukje van de gans. Aisopos heeft echter niks gezegd over het uitgeven van de eieren…

Als je gans op een dag groot genoeg is om eieren te leggen kun je die eten of gebruiken om je gans nog groter te maken. Wanneer je dit goed aanpakt legt je gans op een dag zo veel of grote eieren dat je daar met gemak elke dag van kunt leven en kun je stoppen met werken of wat het ook is dat je nu doet om inkomen te genereren. Niemand zal dit voor je regelen, omdat eerlijk gezegd, het iedereen een worst zal zijn of jij werkt of niet.

→ Wat betekend vrijheid voor jou?

Gouden reden #3: Jij moet kunnen bepalen hoe je je tijd besteed

“Van geld kunnen we meer maken, tijd gaat gewoon op, wat we ook doen”

Het meest waardevolle ding dat we te geven hebben, is onze tijd. Geld is maakbaar, maar hoe rijk je ook bent, tijd gaat voor elke mens even snel voorbij. Stel jezelf de vraag: “Waar wil ik mijn tijd aan besteden?” Veel gehoorde antwoorden zijn:

  • gezin,
  • Vrienden,
  • Me-time

Met andere mensen dus.

Waarom denk je dat het zo belangrijk is dat je leuke collega’s, klanten of andere werk relaties hebt? Gemiddeld besteden we 34 uur per week aan werken. Mannen bijna 40 en vrouwen ongeveer 28. Dit is ruim 20% van ons leven en daarbij is de rijstijd niet meegenomen. Het is leuk als je leuk werk hebt maar het zou nog leuker zijn als je kunt kiezen of je dit leuke werk wilt doen.

Wat als je dochter ziek word en je aan het ziekenhuis bed moet uitleggen dat je het liefst heel de dag bij haar bent maar je echt weg moet omdat ze anders geen huis meer heeft om naar terug te gaan wanneer ze weer beter is? Het is een hard voorbeeld maar zelfs minder goeie redenen zijn goed genoeg om zelf te kunnen bepalen waar je je tijd aan besteed. Wie is er nou eigenlijk de baas over jou tijd, jij of iemand anders?

→ Waar WIL jij je tijd aan besteden?

Gouden reden #4: Investeer in wat je leuk vind.

Beleggen is iets dat je moet leren en niet iedereen vind alle vormen even leuk. Ik ben bijv. niet goed in aandelen. Ik heb een account bij Binck omdat ik er iets van wilde weten en dat gaan aardig maar als ik er 1x per maand naar kijk is het veel. Ik heb voor €250 aan aandelen gekocht en die zijn nu samen €318 waard dus het werkt wel. Ik vind het niet leuk genoeg om er iets mee te doen en als je er echt succesvol in wilt zijn moet je er heel goed in worden.

Ik investeer in mijn eigen bedrijf en projecten. Dit is risico vol en kost heel veel energie en je moet een bedrijf hebben dus het is zeker niet voor iedereen. Als het werkt, heb je wel een geldboom geteeld die in je eigen tuin staat en waar je alle controle over hebt.

Wat ik erg leuk vind is edel metalen. Goud en zilver is heel waardevast en een tastbaar bezit, je kunt het aanraken. Ik ben begonnen met zilver omdat je hier best veel van kunt kopen voor weinig geld. Een muntje kost nu ongeveer € 20 en kun je thuis in de sokken la leggen. Zodra het veel word, is het verstandig om het ergens in de kluis te leggen. Goud was altijd voor de rijkere mensen. Een gouden muntje met hetzelfde gewicht als een zilveren muntje kost nu € 1250 (ipv. € 20) dus voor je die koopt moet je heel wat te besteden hebben en verkopen gaat dus ook per € 1250.

In het gesprek met HPG vertelde ze dat daar nu verandering in gekomen is. Je kunt als ‘gewone’ belegger bij hun een abonnement afsluiten en vanaf € 50 goud kopen. Je krijgt dit goud dan in handzaam formaat thuis gestuurd om naast je zilver in de sokken la te leggen. Het abonnement garandeert dat je tegen scherp tarief inkoopt en je krijgt nog een soort rente ook. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een spaar-rekening maar dan met goud in plaats van euro’s. Van euro’s weten we zeker dat het in de komende jaren alleen maar minder waard word of misschien wel weer verdwijnt. Goud blijft altijd.

→ Waar investeer jij in? Welk financieel rendement levert het op?

Gouden reden #5: Vorm de basis voor de volgende generatie.

Laten we eens 15 jaar in de toekomst kijken. Jij bent een stuk dichter bij je pensioen en je kinderen zijn opgegroeid. Hopelijk ben je gezond en is ons land welvarender dan het nu is. Hoe wil je verder dat het leven er uit ziet? Werken we allemaal nog even hard of harder voor een salaris dat net niet voldoet aan onze wensen? Leren onze kinderen nog steeds dat ze een groot gedeelte van hun leven zullen geven aan een werkgever? Of is alles anders?

15 jaar is misschien niet genoeg om alles te veranderen maar jij hebt nu de kans om in die periode een basis te vormen voor de volgende generatie. Los van het geld, wat denk je dat er in de hoofden van je kinderen gebeurt als jij elke maand maar €50 krijgt uit een investering die je lang geleden gedaan hebt en nu bijna niks meer voor hoeft te doen. Niemand zal ze ooit nog kunnen vertellen dat werken de enige manier is om geld te verdienen. Jij bent het levende voorbeeld.

→ Hoe wil je dat de wereld er over 15 jaar uit ziet? Als je kijkt naar de keuzes die je nu maakt wat kun je dan verwachten?

Dit zijn mijn 5 gouden redenen waarom ik 10% van mijn geld nooit uitgeef en hoe ik het doe. Ik ben hier ongeveer 3 jaar gelden mee begonnen en heb kunnen investeren in een bedrijf, een paar start-ups, zilver, goud, aandelen en sommige dingen leveren leuk rendement op anderen niet. De aandelen en edel metalen in waarde gestegen. De investering in mijn bedrijf moet ik nog even afwachten maar ik heb goede hoop.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen prikkelen om weer eens over je eigen financiën na te denken. Geld is maar een middel, een dingetje, hoe je er mee omgaat zegt zo veel over je manier van denken en wat je doorgeeft aan je omgeving. Als je wilt weten hoe je dit nou praktisch kunt aanpakken, stuur me dan een berichtje, dan praten we er even over. Dit kost niks en ik doe het graag.

Wat vind jij er van om 10% van je inkomen nooit uit te geven? Deel het met ons in een reactie onder dit bericht!

 

— Diederik

Leave A Response

* Denotes Required Field