Je zit vast in je leven: Dramaserie of Superheld?

Herken je jezelf in dit bericht:

Anoniempje:

“Ik ben een dertiger, met fulltime baan, een eigen huis, moeder en heb dus veel verantwoordelijkheden. Ik heb het idee dat ik blijf hangen in mijn comfortzone. Ik werk voor het geld, niet omdat ik het nog leuk vind, maar ik kan niet zomaar een andere baan gaan zoeken. Ik wil eigenlijk terug naar school en …. Ik zoek verandering maar ik zit vast.”

Wat moet je doen in zo’n situatie? Accepteren dat gemaakte keuzes in het verleden bepalen hoe je toekomst er uitziet? Of is er een weg uit deze eindeloze dramaserie?

In 5 stappen naar je eigen superheldenserie

Welke series of films kijk jij het liefst? Ik ben gek op superhelden. Superman, Spiderman, Batman, the Avengers. Echt genieten. Als je leven zo vast zit als dat van Anoniempje hierboven, dan kun je wel zo’n held gebruiken die je komt redden uit de dramaserie waar je in zit. Gelukkig heb je zelf de hoofdrol in je eigen serie en bepaal je ook het genre. En dat allemaal zónder de strakke pakjes uit de kast te hoeven halen… tenzij je dat natuurlijk leuk vindt 😉

Stap 1: Doe iets!

Als algemene regel kun je in veel gevallen stellen dat “iets doen, beter is dan niets doen”. Doe dus iets, kom in beweging. Je kunt klein beginnen door dingen in je huishouden anders te gaan doen bijvoorbeeld. Kies veilige dingen die “als het fout gaat”, geen financiële consequenties hebben. Je zult zien dat de veranderingen die je doormaakt helemaal niet zo eng zijn als je vooraf had gedacht en dat je misschien ook wel wat grotere beslissingen aankunt.

Als je kunt, bespreek het dan ook met je gezin. Vertel ze over je gevoel en neem ze mee in het proces. Bedenk eens hoe waardevol dit voor je kinderen kan zijn.

Kies een paar makkelijke dingen die je wilt veranderen en doe elke week iets wat daar mee te maken heeft.

Stap 2: Zoek naar wat je echt leuk vindt

Anoniempje doet fulltime werk dat ze niet echt superleuk vindt, maar dat wel zo’n 45 uur uit de week hapt. Dat is ongeveer een derde van de week. Gemiddeld slapen we ook ongeveer een derde van de week en in het overige stuk moeten we alle andere dingen doen. Leuk werk is dus super belangrijk, zorg dat je iets doet wat je echt leuk vindt.

Hoe kom je daar achter?

Er zijn trainingen, coaches, en blogberichten te over. Je hoeft het niet allemaal alleen uit te vogelen. Ga boeken luisteren in de auto van/naar je werk. Bekijk persoonlijke ontwikkelingsvideo’s op YouTube. Meld je aan voor gratis webinars of neem wat betaalde diensten af als je dit kunt betalen. Er is voor iedereen een droomcarrière, ook voor jou. Je hoeft hem alleen maar te vinden.

Een paar vragen die je kunt gebruiken in je zoektocht:

  • Waar praat ik enthousiast en graag met andere mensen over?
  • Welke programma’s/bladen/films/etc. vind ik leuk en is er een onderwerp dat in al die dingen terugkomt?
  • Op welke mensen ben ik soms een beetje jaloers?

→ Ga op zoek naar wat je echt leuk vindt.

Stap 3: Test het in de praktijk

Zodra je een vermoeden hebt, kun je gaan testen. Anoniempje wil graag studeren. De meeste mensen denken dan gelijk aan een avondstudie bij LOI of terug naar de universiteit ofzo, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt heel veel leren van colleges die zijn opgenomen en op YouTube staan. Denk ook aan TEDtalks en presentaties van experts binnen het vakgebied waarin je je wilt ontwikkelen. Als het belangrijk voor je is, moet je het ook serieus aanpakken. Plan de uren die je wilt studeren in, alsof je verwacht wordt door een docent. Elke week donderdagavond of vrijdagochtend of wat jou goed uitkomt, maar wel elke week. Maak aantekeningen, studeer, blok, word lid van een Facebookgroep of forum rondom het onderwerp en overleg samen met andere studenten. Als je moeite hebt met thuis studeren, ga je naar de bibliotheek om daar te leren. Je weet dat je het onderwerp genoeg beheerst als je het op zo’n manier aan anderen kunt uitleggen dat ze het begrijpen.

Als je er na een tijdje achter komt dat je studeren toch niet echt leuk vindt, heb je dat weer ontdekt over jezelf en kun je het volgende gaan testen zonder dat je een afspraak breekt of collegegeld verspild hebt.

[plaatje leer, begrijp, teach]

→ Wat kun jij nu doen om te testen wat je leuk vindt? Hoe ga je dat serieus aanpakken?

Stap 4: Graaf dieper

We weten niet precies hoe het met Anoniempje is afgelopen. Ik hoop dat ze de moed en het vertrouwen heeft gevonden om ander werk te gaan zoeken, dat ze iets is gaan studeren en nu gelukkig is met haarzelf en haar gezin. Maar studeren kan ook een vlucht zijn en welk werk je ook doet, je neemt altijd jezelf mee in de baan. Als je zelf niet gelukkig bent om andere redenen dan de werkzaamheden, dan is het misschien even leuk om ander werk te doen, maar kom je na een tijdje toch weer in dezelfde situatie terecht.

Het is dus belangrijk om dieper te graven. Hoe komt het dat je zo geniet van de leuke dingen en wat stoort je zo aan de vervelende dingen? Hoe kun je dat koppelen aan je opvoeding, je eigen geloofsovertuigingen en persoonlijkheid?

Als je niet gelukkig bent met je huidige situatie, wil je het vaak graag extreem anders. Het kan daarom helpen om te kijken naar de enorme veranderingen die je hebt doorgemaakt, had kunnen doormaken of zou willen doormaken. Hier zijn een paar vragen die je daar bij kunnen helpen:

  • Welke beslissingen heb ik in het verleden genomen die grote veranderingen mee (zouden) hebben gebracht?
  • Droom ik ervan om iets totaal anders te gaan doen?
  • Is er één gebied waarop ik wil veranderen?
  • Zijn er heel veel gebieden waar ik wil veranderen, maar blijf ik angstvallig uit de buurt van één gebied in mijn leven? (En zou ik misschien juist hier verandering moeten aanbrengen i.p.v. op al die andere gebieden?)

→ Herken jij een thema in je leven waar je steeds wilt veranderen of ga je ergens stiekem verandering uit de weg?

Stap 5: Blijf in beweging, geef nooit op

Als je vast zit, kun je niet bewegen en sta je dus stil. Wie kent hem niet “Stil staan = achteruit gaan”. Als je al die moeite hebt gedaan om in beweging te komen, is het nu belangrijk om in beweging te blijven. In elke film is dat moment dat de slechterik lijkt te winnen en de superheld verslagen en bloedend op de grond licht. Vlak daarna gebeurt er iets waardoor de held ineens meer energie en kracht krijgt dan ooit te voren en toch nog de slechterik verslaat.

Je vindt misschien niet in één keer je droombaan, je weet misschien niet na één keer in welke richting je je wilt ontwikkelen. Geef jezelf wat tijd, dit is nieuw voor je. Probeer wat dingen uit, praat met mensen om je heen en volg wat (online) trainingen. Het belangrijkste is dat je nooit opgeeft en aan jezelf blijft werken, evt. met een coach of mentor. Je bent aan het groeien en net als in de sportschool waar je je spieren traint, krijg je last van groeipijn. Dat is niet fijn maar normaal. Langzaam maar zeker kom je er wel. Houd vol!

→ Wat helpt je om door te gaan en vol te houden?

Bonus: Wees trots op jezelf en geniet van het proces

Er zijn zo veel mensen die zeuren, maar nooit stappen durven te zetten. Als jij wel de moed hebt om verandering te zoeken, fouten te maken en er een rommeltje van durft te maken, hoor je bij het kleine percentage van superhelden die wel de uitdagingen aandurven.

Als je later op je leven terug kijkt, zul je veel meer balen van de dingen die je niet hebt gedaan dan de dingen die je fout hebt gedaan. Wees daarom trots op je moed, geniet ervan en dóe dingen.

Ik ben benieuwd wat voor superheld jij wilt worden en bij welke stap je nu bent. Deel het met ons in een berichtje onder aan deze pagina.

— Diederik

Leave A Response

* Denotes Required Field