6 lessen die ik leerde in een week op de hei

Een paar weken geleden zocht ik de Overijsselse hei op om na te denken over de toekomst van het Land van Mogelijkheden. Het doel was meer goeie ideeën, meer helderheid over de richting van mijn bedrijf en mijn prioriteiten op een rijtje. Ik heb mij 5 nachten en 6 dagen afgezonderd van mijn gezin, kantoor, huis, vrienden, klanten en andere afleidingen. Ik wilde veel wandelen en fietsen en ik zou met de trein gaan. Dit betekende dat al mijn spullen in een rugzak moesten passen… die ik, eenmaal gevuld, ook nog wilde dragen.

Les 1: Wat is echt belangrijk?

Ik had een redelijk grote, waterdichte rugzak uitgezocht met van die heup en borst banden en alle kleren die ik had bedacht mee te nemen op het bed gelegd. Al vrij snel zag ik dat de spullen niet in de tas konden, en dat waren alleen nog maar de kleren. “Wat ga ik daar nou eigenlijk doen en welke kleren heb ik daar voor nodig?”

  • Sporten → sport kleding = Trui, T-shirt, makkelijke broek
  • Studeren → (zie sportkleding)
  • Nadenken → (zie studeren)
  • Ontspannen → (zie nadenken)

Die overhemden konden weer in de kast. Ik had beschikking tot een wasmachine en droger dus 1 set trui, T-shirt en makkelijke broek aan en 1 set in de tas was voldoende. Ik wilde nog een korte broek voor als het heel mooi weer zou worden en een shirt die ik evt. ook als pyjama kon gebruiken. Al met al zat de tas dus maar half vol met kleding.

Toen moest ook de Laptop met toebehoren, 3 boeken, 2 notebooks, stiften, a3 papier, Ipad en opladers in de tas… Dat paste niet. Ik zou alles op de Ipad doen en 2 boeken was ook wel genoeg en inclusief het lunchpakket zat de tas wel vol.
Met 1 wasbeurt halverwege, heb ik uiteindelijk een korte broek, 1 shirt, een paar sokken en een onderbroek teveel mee genomen. 1 boek heb ik niet aangeraakt en omdat ik de oplader van de Ipad vergeten was ging die ook onaangeraakt weer in de tas. Ik heb alles kunnen doen wat ik wilde en had aan minder spullen ook genoeg gehad…

→ Hoe zit dat bij jou? Wat is nou echt belangrijk, in je leven, business, relaties, …? Sjouw je niet te veel mee zonder het ooit te gebruiken?

Les 2: Het gaat zo als het gaat

Alles bij elkaar had ik 4 hele dagen en 2 halve dagen om ALLES in te doen… Het was met nog niet helemaal duidelijk wat alles dan precies was en dat is het nu eigenlijk ook nog niet. “Weet ik veel hoe je zo’n week op de hei precies moet doen.” De eerste middag een beetje ontspannen, dan aan de slag en de laatste dag weer ontspannen. Ik had een mooie dagplanning gemaakt met time-slots voor alle activiteiten. ’s ochtends studeren, ’s middags werken aan de visie. Nou blijkt dat hele dagen nadenken best vermoeiend is en concentreren op den duur ook moeilijker word. Elke dag had ik toch een beetje het gevoel dat ik niet genoeg gedaan had wat niet realistisch bleek want op de laatste dag had ik toch best veel resultaten. Ik heb geaccepteerd dat een planning goed is om handvatten te geven aan een dag maar dat dingen ook soms gaan zoals ze gaan en dat dat goed is.

→ Mogen dingen in jouw leven ook soms gewoon gebeuren of heb je overal graag controle over en oordeel je er over als ze anders gaan?

Les 3: Met een vraag het bos in

Ik vond het leuk om met een vraag het bos in te gaan en die dan al wandelend te beantwoorden. Dit waren dan vragen zoals:

  • Welke behoefte vervul ik?
  • Wie kijkt er naar mij als een leider?
  • Wat kan ik de wereld bieden dat niemand anders kan bieden?

Omdat er toch niemand anders in dat bos was, kon ik hardop praten met mijzelf. Dit nam ik op met mijn telefoon en luisterde in mijn huisje alle wijsheid (en onzin) die ik met het bos gedeeld had weer terug. Heel veel was onzin maar er zaten ook dingen tussen die ik niet had bedacht als ik niet gewoon was gaan praten. Ik hoorde mezelf confronterende dingen zeggen die ik verstopt had onder dagelijkse werkzaamheden en belangrijke inzichten doen die de toekomst van mijn bedrijf zouden bepalen. Het is goed om soms gewoon te gaan doen of praten en zien waar je uit komt.

→ Ga jij wel eens doelloos het bos in om te zien waar je uit komt? Welke vragen stel jij aan jezelf en durf je nieuwe antwoorden te krijgen?

Les 4: Als we doen wat we echt leuk vinden kunnen we de wereld verbeteren.

“Ik geloof dat we samen de wereld kunnen verbeteren, door aan een ieder die wil een kans te geven zichzelf te ontwikkelen en hen te stimuleren datgene te gaan doen waartoe ze bestemd zijn met behulp van events, trainingen, coaching en het verschaffen van de middelen.”
Dat is mijn nieuwe visie. Zoals je misschien al ziet, zit de oude visie er nog in maar omvat het nu meer de dingen die je van het Land van Mogelijkheden kunt verwachten. Ik neem je even mee met het proces:

Het land van Mogelijkheden richt zich op vier thema’s die allemaal te maken hebben met “mensen aanzetten tot actie”. Specifiek, “datgene waartoe ze bestemd zijn”. Ik geloof namelijk dat wij veel meer kunnen dan we tot nu toe laten zien, met name als we het samen doen. Ik geloof dat we de wereld kunnen verbeteren als we ons hart volgen, onze droom nastreven, onze van nature aanwezige talenten gebruiken, of hoe je het ook wilt noemen. Wanneer we namelijk doen waar we echt blij van worden, zullen we meer en betere resultaten behalen. We zullen verder gaan dan van ons verwacht wordt en die positiviteit straalt ook uit in de andere aspecten van ons leven. We zijn vriendelijker voor onze buren, een leukere partner en ouder. Het is goed voor onze gezondheid, kort om, we worden er een beter mens van en maken onze directe omgeving mooier.

De vier thema’s die actie stimuleren zijn, Verlang, Leer, Durf en Doe. Binnen deze thema’s kan iedereen op zijn eigen niveau ontwikkelen.

→ Weet jij al wat je wil? Weet je hoe je het moet aanpakken? Welke angst weerhoud je van actie en heb je alle middelen die je nodig hebt om te kunnen doen waartoe je bestemd bent?

Les 5: Laat die bal rollen.

Als je eenmaal een visie hebt voor je bedrijf zul je die spreekwoordelijke bal een zet moeten geven en laten rollen. Het helpt dan wanneer je dit in alles wat je doet uitdraagt en het gemakkelijk maakt voor andere mensen die je volgen. Ik heb besloten kleuren te gebruiken voor de vier thema’s en deze als hoofdmenu te gebruiken.

Verlang: Het is niet mogelijk mensen te vertellen dat ze niet weten, wat ze nog niet weten, iedereen moet er zelf achter komen dat er iets is wat ze nog niet weten. Tot iemand weet dat hij iets anders zou kunnen doen, zal hij geen actie nemen. De manier om dit bewustzijn te realiseren die ik het meest natuurlijk en effectief vind, is door verlangen te creëren. Mensen stimuleren om zichzelf de vraag te stellen “Kan ik dat ook?”, “Is dat iets voor mij?” en dat doe ik door te vertellen, te laten zien en samen te beleven.

Leer: Zodra je weet wat je echt wilt doen met je leven, kan het zijn dat je geen actie neemt omdat er dingen zijn waarvan je niet weet hoe ze moeten. Vaak zijn dit praktische dingen zoals, marketing, omgaan met geld, Facebook add’s of doelen stellen. Dit zijn dingen die ik je wil leren tijdens bijv. een training.

Durf: Waar je ook zit in je persoonlijke ontwikkelingsfase, er zullen altijd dingen blijven waar je tegen op ziet. Soms letterlijk blokkades die je stoppen en waar je, je afvraagt hoe je daar langs komt. Je staat zelf recht voor die blokkade en soms heb je iemand nodig die vanaf de zijkant ziet hoe je er omheen, doorheen, onderdoor of overheen kunt. Dit is wat ik als coach voor je kan doen. Ik help je voorbij je blokkades.

Doe: Heb je dit wel eens gehoord? “Daar heb ik geen geld voor!” Als mensen dit tegen mij zeggen, is dat vaak zo’n blokkade waar ik het net over had. Een gedachte waar mensen langs moeten om verder te kunnen komen. Geld, en andere middelen, komen bijna altijd helemaal aan het einde van het proces en blijken dan vaak helemaal niet zo uitdagend als verwacht. Dat neemt niet weg dat ze wel een keer gerealiseerd moeten worden. Wanneer je echt weet wat je wilt, je weet hoe je het aan moet pakken en je de meeste blokkades voorbij bent, heb je soms gewoon nog een beejte geld of een ander ‘ding’ nodig om te kunnen doen. Waar mogelijk koppel ik projecten aan investeerders en andersom, ondersteun ik mensen bij het opzetten van crowdfunding of een andere vorm van financieringen bouw ik aan een fonds om zelf projecten mee te financieren.

→ Waar heb jij nu behoefte aan?

Les 6: En nu jij!

Omdat het jouw proces is, kun je niet voor of achter lopen. Hierin is niemand beter of verder dan een anderen. Een week op de hei was leerzaam en gaf me een boost om alles in helder daglicht te zetten maar de basis hiervoor zit in de jaren ervoor. Jij zit ook in je eigen proces en zult zelf moeten bepalen wat je nu nodig hebt om te gaan doen waartoe je bestemd bent.

→ Weet je al helemaal wat je wilt doen met je leven? Weet je hoe het moet en durf je het aan of zoek je echt alleen nog maar een beetje geld? Laat het me weten in een persoonlijk bericht of in een reactie onder dit bericht.

— Diederik

Leave A Response

* Denotes Required Field