Puppytraining voor baby’s

“Goed zo! Grote jongen, grote meid”, horen we wanneer we doen wat mama en papa van ons verlangen. Als we dat niet doen, horen we “Nee, niet doen!”. Zo worden kinderen net als huisdieren geconditioneerd, met straffen en belonen.


Don Miguel Ruiz is de schrijver van “De vier inzichten” dat gaat over precies dit onderwerp: de conditionering van de mens. Wat we geloven, wat we goed en slecht vinden, wat we vinden van de dingen in onze werkelijkheid. De vier inzichten zijn geïnspireerd door de wijsheid van de Tolteken, een volk en beschaving die van de tiende tot de twaalfde eeuw een groot deel van Centraal-Mexico domineerde. Ruiz vertelt ons in zijn boek dat het doel van de ‘krijger’ (de ideale persoon volgens de Tolteekse traditie) is om sociale conditionering te overstijgen door zijn persoonlijke kracht te ontdekken en te leren leven met glasheldere intenties en onberispelijkheid. Dit zijn de 4 inzichten die bij uitstek geschikt zijn om precies dat te bereiken:

  1. Wees onberispelijk in je woorden;
  2. Vat niets persoonlijk op;
  3. Maak geen aannames;
  4. Doe altijd je best.

Het is een dun boekje dat je gemakkelijk een paar keer doorleest met kennis waar je de rest van je leven op kunt kauwen.


children jumping

Maar hoe dan wel?

Ik ben ben opgegroeid zonder al te veel problemen. Natje, droogje, meer dan genoeg aandacht van pap en mam, 2 broertjes om me aan te meten en alles wat mijn hartje begeerde. Nu ben ik zelf papa en probeer ik alle dingen waar ik het niet mee eens ben anders te doen dan mijn ouders, wetende dat mijn ouders alle dingen die zij niet goed vonden weer anders hebben gedaan dan hun ouders. Ik hou me vast aan de geruststellende gedachte:

“Je kunt het als ouders nooit goed doen!”

Waarmee je eigenlijk zegt dat je het ook nooit fout kunt doen. En dat blijkt in de praktijk ook wel weer, denk maar aan alle voorbeelden van bekende, succesvolle mensen die geboren werden en opgroeide in huiselijk geweld, in oorlog of op de vuilnisbelt. Er is een kans voor elk kind. Het beste wat wij de kinderen volgens mij kunnen meegeven is dat ieder mens vanaf zijn geboorte verantwoordelijk is voor de resultaten in zijn of haar leven. Met dit in gedachten kun je kinderen vertellen dat:

  • Alles mogelijk is;
  • Je omringt bent met liefde;
  • Elke dag weer gevuld is met kansen;
  • Tegenslagen komen maar opgeven een keuze is;
  • Je zelf bepaalt hoe je reageert op de dingen die op je pad komen en
  • Je zelf in de hand hebt welke dingen je in je leven wilt hebben en welke niet.

Durf jij de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van onze kinderen weer bij henzelf terug te leggen en je te focussen op je eigen ontwikkeling, zodat je een voorbeeld en een bron van inspiratie en ondersteuning voor ze kunt zijn?


Hoofdbovenmaaiveld

Nu ben ik toch al een tijdje volwassen en heb al heel wat van mijn “sociale conditionering” overstegen en toch loop ik nog steeds tegen dingen aan. Ik ga bijvoorbeeld met veel plezier naar de kerk en haal hier veel nieuwe inspiratie en kracht uit. Ik vind mijn kerk, de Kerk van de Nazarener Vlaardingen een enorm ruimdenkende kerk met 2 steengoeie dominees die nooit het “normale preekje” vertellen. Ondanks dat, zit ook deze kerk net als (ben ik bang) alle kerken vast aan een bepaald format met stramien dat de nadruk legt op extreme afhankelijkheid van een macht buiten onszelf die ons hopelijk helpt.

De basisschool die mijn vrouw en ik hebben uitgezocht voor mijn kinderen is een kleine school waar je nog echt invloed hebt op docenten en de werkwijze. Ondanks dat, kwam het ‘rapport’ binnen en werd er alleen beoordeeld op taal en rekenen, alsof dat het enige is wat kinderen moeten leren. “We kijken naar de totale ontwikkeling van het kind” aldus de juf. En dat geloof ik ook maar het Nederlandse  schoolsysteem is er op gericht om “elementaire zaken onderwezen als rekenen en taal en daarmee een belangrijke functie in het voorkomen van analfabetisme” aldus Wikipedia.

Deze en vele andere onderwijsinstellingen zijn ingericht voor “de massa”, de “gemiddelde mens”. Zoals ik in mijn vorige bericht aanhaalde kun je aan de resultaten in je leven zien hoe het met je innerlijk gesteld staat. Dit kun je ook betrekken op de gemeenschap of het land. Kijk eens naar de koers en het aanbod van Nederland, dit zegt iets over het ‘innerlijk’ van het volk dat er leeft. We zijn getraind om te luisteren naar autoriteit, ons geluk af te laten hangen van factoren buiten onszelf, te zeuren op de overheid als ‘we’ tekort komen. Niet je kop boven het maaiveld uitsteken!

“Doe maar normaal, dan doen we al gek genoeg”


mediamanipulatie

Jij ben koning(in) en heerser in jouw wereld. Jij bepaalt wat er gebeurt en jouw wil is wet. Ik leef met de stelling:

“Je hebt nergens recht op en je mag alles”

Hiermee bedoel ik dat ik van niets of niemand iets mag opeisen (geen recht) en aan niemand toestemming hoef te vragen (alles mag). Ik kies om me aan de afspraken te houden die binnen de systemen waarin ik leef gelden tot dat ik het mijn ontwikkeling in de weg gaat staan. Ik ben het bijvoorbeeld niet eens met de leerplicht. Mijn kinderen vinden school fantastisch en ik ben heel blij met de superfijne en goeie juffen die mijn kinderen een gedeelte van hun opleiding meegeven. Ik kan het schoolritme prima combineren met musea in het weekend. Maar, zodra ik mijn kinderen op een “schooldag” meeneem naar iets wat ik belangrijker vind en iemand komt mij vertellen dat dat “niet mag, anders krijg ik straf”, ga ik het aanvechten.

Om een lang verhaal kort af te sluiten, blijf altijd zelf nadenken. Wees je bewust dat ook jij waarschijnlijk de puppycursus voor baby’s en daarna de cursus voor gevorderden gevolgd hebt en je leeft met een ‘voorgeprogrammeerd’ setje van overtuigingen. Bij huisdieren moet je consequent blijven in je gedrag anders vergeten ze wat ze geleerd hebben en luisteren ze niet meer naar je. Het is niet anders bij mensen: waar denk je dat nieuws, TV, radio en andere media voor zijn…


nieuwe logo2 small

Bedankt dat je jouw waardevolle tijd gebruikt hebt om mijn bericht te lezen. Ik hoop dat mijn mening je tot nadenken gezet heeft. Laat mij en anderen weten wat je er van vindt, je mening wordt op prijs gesteld en helpt ons allemaal groeien.

Laat een bericht achter onder aan deze pagina!

Fijne week en tot snel!

Diederik

PS. Benieuwd naar het boek van Don Miguel Ruiz? Het is een echte aanrader:

PPS. Wil je leren hoe je binnen de afspraken van het systeem toch zelf de regie houdt? Maak een afspraak

PPPS. Om op een ontspannen en gemakkelijke manier kennis te maken met het Land van Mogelijkheden, kun je elke 2e woensdag avond van de maand bij mij terecht tijdens een Open Inspiratie Avond. Kom praten en luisteren met en naar gelijkgestemden. Tijdens de avond kom je meer te weten over jezelf en ontdek je misschien wel de volgende stap op je pad. Er kan over alles gesproken worden en je bent vrij om jouw meningen te vergelijken met die van een ander.

Leave A Response

* Denotes Required Field