5 gouden tips tegen uitstelgedrag

Uitstellen is misschien wel de nr. 1 oorzaak waardoor dingen niet lukken. Lees deze 5 gouden tips tegen uitstelgedrag om hier voorgoed mee af te rekenen.

Niemand is eigenlijk een uitsteller: we doen ook de hele dag dingen die we niet uitgesteld hebben zoals berichten op Facebook lezen of beantwoorden. De dingen die we prioriteit geven stellen we niet uit. En daarin ligt de oplossing.


gaanmetdiebanaan

Tip 1: Aanstellen! 

Gun jezelf een moment van morren en zeuren, maar niet langer dan nodig is. Er is altijd een reden om uit te stellen en het is altijd een goeie reden. Je hebt helemaal gelijk, het is niet eerlijk etc. etc. En nu aan de gang!  Het is tijd voor een ander soort aanstellen: Stel een directeursfunctie beschikbaar in je leven en zorg dat je solliciteert. Jij bent de directeur, aangesteld om die uitstellende medewerker in je aan de slag te krijgen. Kijk naar je leven als een echte leidinggevende en zoek naar manieren om zo prettig mogelijk en zo goed mogelijk de klus te klaren.


Leadership-Role

Tip 2: Instellen! 

Met een leidersinstelling kom je al een heel eind en gelukkig zijn er tools die je kunnen helpen. Zorg voor ritme in je leven. Naar bed en opstaan op dezelfde tijd. Het maakt je niet alleen fitter maar je gaat onbewust wennen aan een actieve houding, waardoor je uit gaat kijken naar weer een dag vol productiviteit. Maak gebruik van dingen als Tomato-timers waarmee je je dag in blokken van werken en rusten in kunt delen. 45 min werken, 5 minuten rusten. Stel ook “gesloten deur”-beleid in op bepaalde tijden. Niemand mag je storen tussen bijvoorbeeld 8 en 10, zodat je die tijd ongestoord productief werk kunt doen. Berichtjes op je telefoon zijn funest voor je concentratie, zet alle meldingen uit. Kies ervoor om in je 5 minuten rust je korte berichten te beantwoorden of beter nog, maak hier 1 of 2 keer per dag een tijdslot voor vrij.


20141229142728-how-envision-realize-bright-future

Tip 3: Voorstellen!

Gebruik visualisatie en meditatie om je elke dag of elke grote klus voor te stellen. Hoe zal de dag of klus verlopen? Loop in gedachten door je taken heen en zie hoe je ze rustig en daadkrachtig allemaal doorloopt en succesvol afrondt. Je bereidt je brein vast voor op wat komen gaat, zodat het geen verassing meer is als het komt en er ook geen reden meer is om het niet gelijk te doen. Voorzie uitdagingen voor ze komen en herken de knelpunten. Als je productiviteit elke dag op een bepaalde tijd in een dip komt kun je hier rekening mee houden. Gebruik ochtenden voor denkwerk, middagen voor doewerk en gebruik avonden voor filosoferen over strategie etc.


Tip 4: Opstellen!

Stel afspraken met jezelf op. Gebruik je doelen als contractafspraken en daag jezelf uit om ze te halen. Koop jezelf in, zorg dat je bijvoorbeeld betaald hebt voor iets, waardoor je nog een goeie reden hebt om door te gaan. En heel belangrijk! Geef jezelf een beloning als dat dan gelukt is. In Nederland denken we vaak dat gewoon dingen doen “de norm” is en dat je hier dus geen beloning voor moet krijgen. Eerder nog straf als je het niet gehaald hebt. Stop met straffen van jezelf als de dingen anders zijn gelopen dan je had verwacht. Beloon jezelf op de dingen die je fijn vindt. Zo geef je aandacht aan wat je in je leven wilt krijgen of houden.


ship

Tip 5: Afstellen! 

Ook als dingen goed gaan, blijf afstellen. Door steeds goeie gewoontes te onderhouden en bij te stellen waar nodig houd je de rest van je leven een gezonde productieve houding. Uitstelgedrag zien we overal om ons heen en sluipt gemakkelijk ons leven in, als je het toelaat. Richt je schepen op je doel en houd koers tot je er bent. En dan…? Op naar je volgende doel!


personaltrainer

Bonus Tip: Toestellen!

Word lid van de sportschool voor een fit leven en word lid van het Land van Mogelijkheden voor een bewust, doelgericht en productief leven. Het Land van Mogelijkheden biedt jou de ondersteuning die je nodig hebt om deze 5 gouden tips te gebruiken en uitstelgedrag voorgoed uit je leven weg te houden.

2 Comments

 • noureddin

  Reply Reply 25 augustus, 2016

  Ik zit in werkacedemie in Zoetermeer Ik heb veel van deze tips geleerd .Dit heeft me zeer goed geholpen.

  • Diederik Bakker

   Reply Reply 25 augustus, 2016

   Top! Ik ben blij dat je er wat aan hebt. Bevalt het bij de werkaccedemie?

Leave A Response

* Denotes Required Field