Hoe je angst omzet in vertrouwen

Ben jij een goeie starter of een goeie finisher? Ben je introvert of extravert? Waar ben je heel goed in en wat kun je nog verbeteren? Wat het ook is, de reden dat je ergens goed in bent, is omdat je het zo vaak gedaan hebt, dat je er op vertrouwt dat het deze keer ook weer goed gaat komen.


Trust

Vertrouwen zorgt er bewust of onbewust voor dat je een stap durft te zetten.

 

Natuurlijk heeft talent of doorzettingsvermogen ook veel te maken met slagen, maar in de basis doe je eigenlijk niks als je niet op één of andere manier gelooft dat het haalbaar is.

 

Dan hebben we ook nog angst, de tegenhanger van vertrouwen. Aan de basis van alle twijfel en onzekerheid staat altijd angst. Angst kan ook een hele goeie motivator zijn, maar veel vaker is het een reden om op te geven. Ik ben van mening dat alle emoties die dat onprettige gevoel van bakstenen in je maag achterlaten, in de oorsprong veroorzaakt worden door angst. Laten we hier even naar kijken.

 

Stel, er overkomt je “iets vervelends”. Om je irritatie te uiten, reageer je boos. Je hebt er last van en je wilt eigenlijk terug in de tijd om er voor te zorgen dat het niet gebeurt. Wat ik zie, is iemand die een nare ervaring heeft en bang is dat het niet stopt of snel wéér zal gebeuren. Dat is eigenlijk steeds de reden waarom wij ons rot voelen. We kijken naar de feiten en concluderen dat er iets gebeurd is wat we niet wilden en dat het elk moment weer kan gebeuren.

 

Een paar voorbeelden

  • Onzekerheid is angst voor het onzekere,
  • Boosheid komt o.a. voort uit de angst om geen controle te hebben over toekomstige situaties, of de angst om niet gekend te worden (en dat anderen jouw toekomst zullen bepalen).
  • Verdriet kan veel oorzaken hebben, maar in het algemeen is het angst om iets of iemand kwijt te raken
  • Teleurstelling kan komen door de angst dat het nooit goed gaat komen.

 

Een interessante conclusie uit het bovenstaande lijstje is:


“Angst gaat altijd over iets in de toekomst.”


angst_schilderij

We zijn nooit bang voor iets in het verleden of iets wat op dit moment gebeurt. Je voelt angst wel nu en je kunt misschien bang zijn dat het niet goed afloopt, maar op dit moment is het fijn of vervelend, niet angstig. Dit komt omdat de uitkomst al bekend is. Dat is de sleutel tot controle over angst. Zodra je op 1 of andere manier controle krijgt over de gebeurtenis in de toekomst, ben je niet bang meer. Dus… in de tijd-machine!

 

Als je nou geen tijd-machine hebt zul je het moeten doen met het op één na beste, vertrouwen. Vertrouwen zorgt ervoor dat het plaatje dat je voor jezelf gemaakt hebt over een mogelijke toekomst met uitdagingen verandert in een plaatje met kansen. En het mooie van plaatjes maken over de toekomst is dat je echt alles mag kiezen wat je wilt, de toekomst staat niet vast.

 

Vertrouwen op een goede toekomst is hét middel tegen angst in het heden.


ID:43459618

ID:43459618

De volgende keer dat je bij jezelf een negatieve emotie ontdekt, wil ik dat je je afvraagt waar je bang voor bent. Is het een reële angst? Kun je er iets aan veranderen en zo niet, wat moet je doen om de gevolgen zoveel mogelijk te beheersen. Door dit te doen, creëer je onbewust een plaatje voor jezelf waar je zelf controle hebt over de uitkomst. Je weet natuurlijk niet of het lukt, maar de meeste angst is te vervangen door vertrouwen en je zult significant betere resultaten krijgen.

 

Alles is angst of vertrouwen, beide zijn gericht op de toekomst en de toekomst is een plaatje in je hoofd. Welk plaatje kies jij?

 

Fijne week!

Diederik

 

PS. Een goed boekje over angst wat ik zeker aanraad is deze:

 

PPS. Heb jij moeite om elke dag stappen richting je succes te zetten omdat je bepaalde negatieve gevoelens niet van je af kunt zetten? Probeer eens Persoonlijk Project Begeleiding.

Leave A Response

* Denotes Required Field