… ben ik dan nog ik?

Als mensen willen we ons graag verbinden aan groepjes. We delen onze jeugd in, in types zoals ‘alto’s’ en ‘emo’s’ en er is zelfs een type voor de rest: ‘normalo’s’. In dit artikel uit de Elsevier van 2011 worden er een aantal uitgelicht. Ik ben benieuwd wat er in de 5 jaar daarna is veranderd.

 

Onafhankelijk van bij welk ‘type’ jij je graag aansluit, word je bijvoorbeeld ook in scholen of op sportverenigingen op niveau ingedeeld. Naar welke kerk ga je of ga je niet. Wat geloof je dan? Overal wordt er geprobeerd om jou te categoriseren.

 

Ben jij eigenlijk nog wel jij of zijn wij allemaal jullie’s?

 

In de serie “Wie is mijn ware zelf?” hebben we gekeken naar de vraag Wie BEN ik?” en zijn we wat dieper ingegaan op het Ego. Vandaag wil ik het afsluiten en kijken naar, wat ik noem “Mijn Ware Zelf”.

 

We gebruiken de zintuigen van ons lichaam om de werkelijkheid om ons heen waar te nemen. We zien onze handen en ruiken ons zweet. We voelen de spieren en botten onder onze huid. We horen ons hart kloppen. Hierdoor zijn we geneigd om te zeggen “Ik ben dit lichaam”. Toch verraadt onze taal wel een beetje dat we dat niet helemaal geloven. Zo zeggen we bijvoorbeeld tegen elkaar “Je hebt maar één lichaam gekregen, wees er zuinig op”. Als jij het lichaam hebt gekregen, wie is dan die jij?

 

Misschien ben je dan je denken? “Ik ben mijn denken, en dat doe ik met mijn hersenen. Dus ik ben mijn hersenen”. De mensen die dit geloven, geloven vaak ook dat je dood bent als je niet meer kunt denken. Wat als het nou eens anders is?

 

Ik geloof dat mijn lichaam een projectie is van mijn Ware Zelf en mijn brein een soort ontvanger is die de verbinding tussen mijn lichaam en mijn Ware Zelf realiseert. Ik ‘ben’ dan meer mijn Ware Zelf dan mijn lichaam. Ik geloof dat mijn Ware Zelf is verbonden aan een groter collectief geheel waar alle mensen, dieren, planten en dingen aan verbonden zijn. Dit wordt ook wel het Veld of Universum of God genoemd. Ik ben een Uniek Individu verbonden aan alles en iedereen via het Veld waardoor ‘ik’ meer een ‘wij’ ben en ‘wij’ een ‘ik’. Je zou kunnen zeggen dat er maar één ‘ik’ is en dat zijn ‘wij’…

 

Dus toch eenheidsworst…?

 

Wat zou dit betekenen voor ons als individu? Al mijn denken vindt plaats op hoger niveau in samenwerking met mijn ‘hogere’ Ware Zelf. Deze ware zelf is verbonden aan het Veld en haalt hier kennis uit. Omdat alle wezens verbonden zijn aan dit Veld, hebben we allemaal dezelfde kennis tot onze beschikking, maar toch zijn we allemaal anders. Hoe komt dat dan? De belangrijkste factor die ik kan bedenken, is de keuzes die we maken. We zijn uniek door de keuzes die we maken. Onze resultaten worden bepaald door de keuzes die we maken en deze maken we op basis van de gedachten die we denken. Waarom komen de gedachten die wij denken op in ons en niet in de persoon naast ons? Door onze gedachtepatronen. De gewoontes die we aangeleerd hebben. Wij zijn wie we zijn in deze aardse werkelijkheid door de gedachten die we denken. Op aarde zijn we uniek maar in het grote plaatje zijn we zo sterk verbonden dat we net een arm of een been zijn van hetzelfde lichaam.

 

In de bijbel vragen wetgeleerden Jezus wat het grootste gebod is. Het antwoord hierop is, “Gij zult de Here, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand. Het tweede, daaraan gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.” Jezus zegt hier volgens mij, “Liefde verbindt jou onlosmakelijk met God, het Veld, en met alle mensen om je heen”. Jij bent de ander en de ander is jou.

 

Ik ben benieuwd wat je hiervan denkt. Laat een reactie achter. Ik vind het leuk om samen met jou te groeien. Als je dit allemaal al wist, Google dan eens op “Dr. Rupert Sheldrake”.

Fijne week!

 

Diederik

PS. Wil je nog eens doorpraten over dit onderwerp of ben je getriggered om met een specifieke onderdeel in je leven aan de slag te gaan? Laat het me even weten dan gaan we hier samen mee verder.

 

Leave A Response

* Denotes Required Field