… is dit misschien mijn Ego?

Herken je dit? Soms lijkt het net alsof je uit meerdere personen bestaat. De één maakt allerlei voornemens en een ander bepaalt of ze gebeuren. De één wil heel graag attent en aardig zijn en een ander komt weer terecht in een ruzie. Het lijkt soms wel alsof er een soort strijd gaande is binnen in ons.

 

Wat als… je inderdaad uit meerdere personen of misschien beter gezegd, onderdelen bestaat?

 

We hebben de vorige keer gekeken naar het Ego en de Ware Zelf. Hierbij is het Ego zichtbaar alles wat we om ons heen verzameld hebben. Spullen, gedachtepatronen, opvattingen, etc. Verder zou je kunnen stellen dat wat je doet niet is wie je bent. Zo kun je dingen doen die bijdragen aan je ontwikkeling of deze tegenwerken los van wat je bent. We stelde ons de vraag of “Goed” en “Fout” mogelijk alleen maar in ons eigen hoofd, in ons Ego, zit.

 

Wat is dan precies je Ego? Hoe leef ik samen met al deze onderdelen waaruit ik besta? Dit is hoe ik het me voorstel:

 

Je wordt geboren op deze Aarde en ontvangt een lichaam. Je Ware Zelf was er “voor die tijd” en zal blijven bestaan “nadat” je gestorven bent. Op aarde heeft elk gezond lichaam 2 armen, 2 benen, oren, ogen, etc. Daarnaast vormen de hersenen zich en ontvang je een mechanisme om te denken. “Cogito ergo sum” – “Ik denk, dus ik ben”. Hier is het Ego ontstaan.

 

Ons Ego wordt dus geboren en bestaat “daarvoor” niet en sterft ook weer met het lichaam. Het vormt zich naar de standaarden van de omgeving en het systeem waarin het zich bevindt. Het handelt volgens Normen en Waarden. Wat belangrijk is om te beseffen, is dat het Ego bang is om te sterven. Het zal koste wat kost strijden voor bestaansrecht. De enige tool die het Ego heeft is vergelijken. Oordelen over alles en iedereen om te bepalen waar het staat in de rangorde van het universum. Het Ego ontkent dat er iets anders is buiten zichzelf zoals een God of een “Ware Zelf” omdat dit een bedreiging zou vormen. Het Ego ervaart dat het “recht op” allerlei materiële dingen heeft en strijdt tegen alles en iedereen die die dingen in de weg staan. Waar ons Ware Zelf een uniek onderdeel is van een groter collectief, ziet het Ego ieder ander mens, of beter gezechd, andere Ego, als een potentiële bedreiging voor de benodigde materiële en/of sociale belangen.

 

Als je, bijvoorbeeld, iets wil weg geven, zal je Ego dit zien als een verlies en hier tegen strijden. Dit is een strijd tussen je “Ware Zelf” en je Ego. Afhankelijk van wie er ‘wint’ voel je je gelukkig of heb je spijt. Soms, wanneer je spijt ervaart zal je Ego hier weer tegen strijden en concepten bedenken zoals “Door weg te geven vergroot ik mijn positie in de samenleving” waarmee het Ego het verlies “goed praat”. Of “Ik moest wel geven, het werd van mij verwacht” waarmee het Ego verantwoordelijkheid extern legt en er dus “niks aan kon doen”. Het Ego strijdt dus heel vaak tegen alles en iedereen maar vooral tegen zichzelf.

 

De belangrijkste strijd die het Ego voert, is de strijd tegen zichzelf. “Ik ben goed.”, “Echt niet!”. “Ik kan dit.”, “Nee hoor!” Het is je ‘hoofd’ tegen je ‘hoofd’ en je kunt niet winnen! De enige manier om hier uit te ontsnappen, is door uit de discussie te gaan. Internationaal best-selling schrijver en coach, T. Harv Eker omschrijft het goed in dit stukje:

 

Als het Ego niet hoger kan komen te staan dan andere Ego’s zal het Ego proberen de andere Ego’s kleiner te maken. Het Ego denkt in Goed en Fout en het is allemaal relatief. Ik beter dan jij of jij slechter dan ik.

 

In mijn eigen ontwikkeling ben ik begonnen met het Ego als een apart stukje, los van mijn ‘zelf’ te zien. Uiteindelijk kwam ik er achter dat het Ego een belangrijk onderdeel is van mij en er mag zijn zoals het is maar zeker in het begin ervoer ik bijna een soort gespleten persoonlijkheid. Ik had discussies met mijn Ego waarbij ik mijn Ego het zwijgen oplegde met de melding “Thank you for sharing, bedankt voor je mening maar ik luister nu even niet naar je.”

 

Inmiddels weet ik dat mijn Ego, net als alles van mij, er mag zijn en dat het Ego net als elk opstandig kind gewoon geliefd en erkend wil worden omdat het bang is om te verdwijnen. Wees maar niet bang lieve Ego, ik hou van je en je mag er zijn. Jij bent hier met een reden. Laten we samen genieten van deze reis zonder te oordelen. In de Bijbel staat het ook zo mooi geschreven. “Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.” (Mattheüs 7:1) maar het hoeft ook helemaal niet. Jij hoeft helemaal geen oordeel te hebben over wie of wat dan ook en zeker niet over jezelf. Jij mag er zijn zoals je bent.

 

Bijzonder heh….

 

De volgende keer dat je ontdekt dat je in een strijd beland bent, met je partner, je kinderen of jezelf, stel jezelf dan eens de vraag: “Voel ik me bedreigd en is dit misschien mijn Ego?” Vergeef jezelf en vergeef dan de ander. Jullie struikelden even over jullie Ego’s. Geef elkaar een hand en help elkaar opstaan om weer verder te gaan. De magische woorden hier zijn “Ik hou van je”. Niet het lovy-dovy soort van houden van maar het “Verbonden zijn” soort van houden van. Als je houdt van jezelf en alle mensen en dingen om je heen, kan je Ego geen kant meer op. Het blijft lekker bestaan binnen de grenzen die je voor je Ego stelt en vanaf daar mag het je nieuwe dingen leren.

 

Ik hou van je! Laten we samen genieten van dit avontuur.

 

– Diederik

 

Hier is de audio van T. Harv Eker of zijn fantastische boek “Het miljonairsbrein ontrafeld”

Ik ben benieuwd hoe jij er over denkt, plaats een reactie onder dit bericht.

 

Wil je nog eens verder praten over dit onderwerp of ben je benieuwd hoe Persoonlijke Project Begeleiding jou kan helpen bij het vinden en implementeren van de doelen in je leven? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

button

Leave A Response

* Denotes Required Field