“…om te doen waartoe je bestemd bent”

“Meer waarde in de wereld creëren door aan een ieder die wil een kans te geven zich te ontwikkelen en hen te stimuleren datgene te gaan doen waartoe ze bestemd zijn”

 

De missie van het Land van Mogelijkheden. Maar wat is dan datgene waartoe jij bestemd bent? Wat is dan jouw talent? Wat is de reden van jouw bestaan? Dit is wat we in de komende maanden samen gaan ontdekken.

 

Welkom in het Land van Mogelijkheden waar alle dingen mogelijk zijn.

 

Laten we beginnen bij de vraag “Wie ben ik?”. Deze vraag blijf je waarschijnlijk je hele leven stellen. Niemand anders zal je er een antwoord op geven, en waarom zou er ook iemand anders dan jij gekwalificeerd zijn om deze vraag te beantwoorden? Als je de overleveringen en wijsheid van de eeuwen mag geloven, zijn alle mensen verdeeld in zoiets als een personificatie van ons Ego en een “ware zelf”. De personificatie van het ego is gemakkelijk te herkennen, dat is alles wat iedereen van je ziet en wat je om je heen verzameld hebt. Spullen, gedachtepatronen, opvattingen, etc. Maar wat is nou die “ware zelf”?

 

De ware zelf word ook omschreven als je kern, je oorsprong, je hogere zelf, je goddelijke zelf. Het is eigenlijk dat onderdeel van jou dat is, altijd was en altijd zal zijn. In de Bijbel  spreekt Paulus meerdere malen over zijn aardse tent in tegenstelling tot wat er in de Hemel op hem wacht. Ook in andere overtuigingen word er duidelijk gesproken over “iets anders dan het lichaam”. We zouden dus kunnen accepteren dat onze “ware zelf” wellicht geen onderdeel van ons lichaam is. Dit laten we even liggen tot later.

 

Waar zie je het onderscheid tussen “ware zelf” en je Ego nog meer? In wat je doet. Wat je doet is niet wie je bent. Je doet van alles, dit zou je goed of slecht kunnen noemen. Ik vind het altijd erg prettig om in plaats van goed of slecht te praten over hoe het wel of niet bijdraagt aan mijn ontwikkeling. Zo zou je drank of drugs gebruik kunnen zien als tegenwerking van groei en studeren of sporten als bijdragen aan mijn ontwikkeling. Deze voorbeelden zijn heel gemakkelijk, maar wat als het gaat om dingen als boos worden op mensen om je heen of zelfs in de file naar mensen die je helemaal niet kent? Of iemand die een gemene opmerking naar je maakt bedanken en laten gaan? Het chocolaatje dat je had besloten niet te nemen of het laatste chocolaatje dat iemand met je deelt? Allebei chocola maar het ene neem je tegen je eigen beslissing in, het andere wordt uit goedheid met je gedeeld.

 

Zou het kunnen dat “Goed” en “Fout”, bijdragen en tegenwerken alleen maar in je eigen hoofd, in je ego, zit?

 

Als we “wat je bent” en “wat je doet” uit elkaar halen, kunnen we stellen dat je ‘goed’ bent. Of simpel weg ‘bent’ omdat goed of fout concepten zijn van het ego. Ik Ben (Goed)! …en ik doe dingen. Goede en minder goede dingen.

 

De uitdaging voor ons mensen zit hem vaak in het “doen”. Waarom doen we wat we doen? Is dat wat we doen onze tijd waard en als dat niet zo is, wat weerhoudt ons dan van verandering? Ik merk bij mijzelf dat dit bijna altijd met mijn overtuigingen te maken heeft. Gedachtepatronen die door de loop van de jaren, als groeven in een oude plaat, steeds weer het zelfde liedje afspelen. Deze patronen kun je doorbreken. Dit doe je door te accepteren dat je bent wat je bent (goed) en goed te kiezen voor alle dingen die je doet. Laat je niks wijs maken door wie dan ook om je heen.

 

Jij bent het waard, Jij mag er zijn, Jij bent goed, Jij kunt het! 

 

– Diederik

 

Tip! Als je merkt dat dit soort stellingen (affermaties) niet goed lijken te werken, begin je zin dan eens met “Zou het niet leuk zijn als” … ik het waard ben, ik er mag zijn, ik goed ben, ik het kan? Dit is een ‘zachtere’ stelling waar vandaan je op kunt klimmen naar een hardere.

Leave A Response

* Denotes Required Field